2010-01-04
15:43:07
15:43:07
Äpplecheesecake med kolasås
Idag har vi sovit lääänge. Barnen hade kompis som sov över och vi tittade på film till sent igår kväll. Efter lunch kom barnens "gamla" dagisfröken förbi med sina barn. Annie är familjens nya tillskott och skulle passa helt perfekt som modell...ett hett tips till MeandI!!! ;)
Vi fikade såklart och här kommer receptet
Äpplecheesecake med kolasås

Botten
200 gr digestivekex
50 gr smält smör
Fyllning
600 gr Philadelphiaost
1 3/4 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl creme fraiche
6 dl hackade äpplen
1 tsk malen kanel
1/2 dl grovhacakde valnötter
Kolasås
2 msk råsocker
2 msk ljus sirap
1 dl vispgrädde
50 gr smör
1. Placera en ungsfastform innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Kör kexen i matberedare. Häll i smöret och blanda en stund.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Grädda ca 10 min. Låt svalna.
2. Vispa osten mjuk och luftig med elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vipsa i äggen ett i taget och vispa ngn minut. Rör i creme fraiche och häll blandningen i formen.
3. Lägg äpplebitarna i en skål och blanda med kanel och socker. Fördela dem ovanpå kakan och strö över nötterna. Grädda kakan i 60 minuter. Ta ut kakan och låt svalna, ställ i kyl över natten.
4. Gör kolasåsen några timmar innan kakan ska serveras. Blanda alla ingredienserna och låt koka ca 30-45 minuter, på medelvärme. Ringla såsen över kakan och ställ den kallt tills servering.
Barnen vill åka skridsko idag igen men eftersom bilen är på verkstad och det snart är mörkt, trots att klockan endast är 15.42 så blir det nog inget med det idag...vi får helt enkelt gå upp tidigare imorgon!
Sammie