2011-01-15
 20:37:54

Tillbaka, Hypertyreos och behandling...


Förra veckan var en kort, kort vecka...hann bara jobba en enda dag, men det är härligt att vara tillbaka. Känner mig priviligerad över att ha ett jobb som jag trivs så himla bra med. Gullebarnen, toppen kolleger (har återigen blivit kollega med en av mina fd kollega från Borgeby...det är häftigt!) och bästa tiderna. (Börjar tidigast 7.30 och senast 17.00, ledig alla helger och röda dagar! Detta uppskattar man kanske mer när man en gång arbetat i affär...?)

Mår ganska bra, medicinen jag fick sist hjälper en hel del, men så fort den slutar verka känner jag hjärtat banka hårt, hårt i bröstet. På onsdag och torsdag har jag fått tider tiil Isotop och terapi avd i Lund, där ska de mäta upptaget av Radioaktivt jod i sköldkörteln och en del annat innan jag den 26/1 ska genomgå min "stora" jod behandling...

Såhär står det om Hypertyreos:

Känslan av törst och hunger styrs från hjärnan. Det gör också reglering av kroppens stressystem, utnyttjandet av energi och kroppstemperaturen. För att hjärnans budskap ska nå fram till kroppens vävnader producerar och frisätter sköldkörteln framför allt två hormoner. Dessa har ett stort inflytande på flera olika organ med möjlighet att både skruva upp och lugna ner ämnesomsättning och energiutvinning när det behövs. Fel i sköldkörteln får därför stora konsekvenser och måste åtgärdas för att vi ska överleva.

Eftersom sköldkörtelhormonerna bland annat har effekt på kroppens stressystem innebär en hög produktion att hjärtat slår kraftigare och fortare, våra celler utvinner mer energi, kräver mer bränsle och skapar mycket överskottsvärme. Kroppen behöver därför mer mat och vätska. En sköldkörtel på lågvarv gör oss frusna och mycket trötta och det blir ofta svårt att hålla vikten nere.

Hög produktionstakt av sköldkörtelhormoner är lika förödande som låg och kan göra oss alltifrån dödströtta till sömnlösa. Båda tillstånd är lika vanliga och drabbar kvinnor oftare än män. Rubbningar uppträder oftare i samband med klimakteriet eller just efter att man fått barn.

Vad händer i kroppen?


För mycket sköldkörtelhormon driver upp energi och ämnesomsättning. Hjärtat slår snabbt, kroppen producerar mycket överskottsvärme och händerna darrar. Många går ner i vikt. Det samma sker ofta när vi utsätts för stress,därför är det svårt till och med för en läkare att skilja stressymtom från överproduktion av sköldkörtelhormon.

Symtom som värmekänsla, kort stubin, nedstämdhet och hjärtklappning förväxlas i sin tur ofta med övergångsbesvär. För mycket sköldkörtelhormon är farligt för flera organ där ibland hjärtat, därför är det viktigt att sänka produktionen med någon form av behandling.

Och om jodbehandlingen:

Trots att det kan låta konstigt och obehagligt att ta radioaktivt jod som medicin är det egentligen bara sköldkörteln som påverkas. Sköldkörteln behöver under normala förhållanden jod för att kunna tillverka sköldkörtelhormon. I körteln finns speciella funktioner för att ta upp jod. När det jod som gjorts radioaktivt tas som medicin ansamlas det snart i sköldkörteln, därför begränsas stråleffekten just här, vilket är precis vad man önskar. När hormonproduktionen sjunker eller slås ut tar man sköldkörtelhormon i tablettform. U


Ja, så är läget nu. Upp och ner. Ner och upp!
Sammie



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: